Resistente epilepsie

Epilepsie is een veel voorkomende aandoening die bijna 1% van de bevolking treft. In ongeveer 30% van de gevallen reageert de aandoening echter niet op anti-epileptische medicatie (anti-epileptica). In dat geval spreken we van refractaire epilepsie. Het Centrum Refractaire Epilepsie van Cliniques universitaires Saint-Luc behandelt meer dan duizend patiënten met dit type epilepsie.

Er is dus niet één soort epilepsie maar er zijn veel verschillende types. De symptomen hangen af van het getroffen gebied(en) van de hersenen. Dr. Susana Ferrao Santos, hoofd van het Centrum Refractaire Epilepsie van Cliniques universitaires Saint-Luc zegt hierover: "We moeten elke patiënt eerst nauwkeurig onderzoeken om de diagnose van epilepsie te bevestigen en vervolgens vast te stellen in welk deel van de hersenen de epilepsie ontstaat en zich manifesteert ".
Dat onderzoek omvat altijd het maken van een MRI (Magnetic Resonance Imaging) en een EEG (elektro-encefalogram) met videoregistratie. Als er wordt gedacht aan een operatie, dan komen daar nog andere, meer geavanceerde onderzoekstechnieken bij. Al die onderzoeken kunnen gebeuren in Cliniques universitaires Saint-Luc.

Wanneer heeft iemand nu precies refractaire epilepsie?

"De patiënt moet minstens een jaar lang minimaal 2 anti-epileptica uitproberen. Stoppen de aanvallen niet of is er geen duidelijke vermindering van de symptomen, dan spreken we van refractaire epilepsie", legt Dr. Ferrao Santos uit.

Met het oog op de diagnose en de behandeling van deze vorm van epilepsie beschikt het Centrum Refractaire Epilepsie van Cliniques universitaires Saint-Luc over een multidisciplinair team, bestaande uit epileptologen (neurologen die gespecialiseerd zijn in epilepsie), neurochirurgen, neuropsychologen, neuropediaters, psychiaters, specialisten medische beeldvorming en zo nodig nog ander gespecialiseerd personeel.

Behandeling van refractaire epilepsie

Afhankelijk van de resultaten van het onderzoek zijn er een aantal behandelingen mogelijk:

  • Klassieke chirurgische technieken zoals resectieve en deconnectieve chirurgie, subpiale transecties of callosotomie. Deze technieken hebben tot doel de elektrische activiteit in de hersenen te normaliseren door het uitschakelen of loskoppelen van het epileptisch focus van de rest van de hersenen.
  • Nervus vagus-stimulatie: de nervus vagus - een van de hersenzenuwen - wordt gestimuleerd door middel van elektrische impulsen met lage voltage.
  • Diepe hersenstimulatie: de chirurgische plaatsing van twee elektrodes op een precieze plaats diep in de hersenen.

International patiënten

Het Centrum Refractaire Epilepsie van Cliniques universitaires Saint-Luc ontvangt regelmatig patiënten uit het buitenland. "We zien patiënten die een operatie hebben ondergaan weer terug 3 maanden na hun behandeling", legt Dr. Ferrao Santos uit. "De monitoring op lange termijn kan vervolgens in hun eigen land gebeuren door de neuroloog ter  plaatse."

 

ONZE SPECIALIST : Professor Susana Ferrao Santos

Epileptologist
Hoofd van het Centrum Refractaire Epilepsie van Cliniques universitaires Saint-Luc

 

BEKIJK PROFIEL