Pancreasaandoeningen bij kinderen

De Cliniques universitaires Saint-Luc bieden vooruitstrevende endoscopietechnieken aan voor de behandeling van pancreasaandoeningen bij kinderen.

De pancreas of alvleesklier is een orgaan van het spijsverteringstelsel. Het heeft verschillende functies, onder meer het afscheiden van stoffen die zorgen voor een vlotte voedselvertering. De alvleesklier is verbonden met de darmen door de ductus pancreaticus of aalvleesgang.

Er zijn een aantal pancreasaandoeningen die voorkomen bij kinderen: cysten, pancreaskanker, erfelijke, auto-immune en traumatische pancreatitis (1), misvorming van de aalvleesgang, enz. Het Rare Disease Institute van de Cliniques universitaires Saint-Luc behandelt elk van deze aandoeningen.

Endoscopietechnieken

De meeste aandoeningen van de pancreas vragen om de toepassing van geavanceerde endoscopische technieken. Endoscopie is een medisch onderzoek waarbij een fijne, flexibele buis ingebracht wordt met op het uiteinde een minicamera. Zo nodig kan de endoscoop ook worden uitgerust met kleine chirurgische instrumenten, waardoor tijdens de procedure bijvoorbeeld een cyste kan worden weggenomen of een misvorming van de aalvleesgang kan worden gecorrigeerd.

Expertise uniek in België

"In België zijn we momenteel de enige die een multidisciplinaire behandeling aanbieden voor aandoeningen van de pancreas", zegt professor Isabelle Scheers, hoofd van de afdeling Pediatrische Pancreasaandoeningen. “'Therapeutische' endoscopie is een centraal onderdeel van deze behandeling. We hebben de juiste apparatuur en technieken in huis om dit type endoscopie succesvol uit te voeren bij kinderen en indien nodig zelfs bij baby's. Professor Pierre Deprez, die deze delicate procedures uitvoert, kreeg zijn opleiding in de meest toonaangevende instituten ter wereld en zijn expertise is internationaal erkend. Daarnaast wordt elk geval tot in de kleinste details besproken tijdens de multidisciplinaire vergaderingen van ons Rare Disease Institute."

Follow-up voor patiënten uit het buitenland

Professor Scheers, professor Deprez en hun teams behandelen jaarlijks ongeveer dertig nieuwe jonge patiënten die met een pediatrische pancreasaandoeningen geconfronteerd worden, inclusief patiënten uit het buitenland. "Endoscopische technieken en een chirurgische ingreep bieden een aantal voordelen", stelt professor Scheers. "Over het algemeen is een enkele interventie voldoende. Aangezien deze procedures niet invasief zijn, moeten patiënten maar een korte tijd in het ziekenhuis verblijven. Soms kan de follow-up in het thuisland van de patiënt gebeuren. We zien de patiënt wel nog graag terug 12 en 18 maanden na de operatie om een eventuele stent (2) te verwijderen en ervoor te zorgen dat alles weer normaal is. ”

***voetnoten***

(1) Pancreatitis is een ontsteking van de pancreas.

(2) Een stent is een kleine prothese die in een ader, kanaal of groot bloedvat geplaatst wordt om het open te houden.

ONZE SPECIALIST : Professor Isabelle Scheers

Hoofd van de afdeling Pediatrische Pancreasaandoeningen van het Rare Disease Institute van de Cliniques universitaires Saint-Luc.

BEKIJK PROFIEL