Neurochirurgie

De afdeling Neurochirurgie van de Cliniques universitaires Saint-Luc is wereldwijd befaamd om de kwaliteit en complexiteit van hun ingrepen.

Elk jaar worden een duizendtal neurochirurgische ingrepen uitgevoerd door de afdeling Neurochirurgie van de Cliniques Universitaires Saint-Luc.

Met hun wereldwijd vooruitstrevende innovatieve technieken en moderne apparatuur komt het team onder leiding van professor Christian Raftopoulos, hoofd van de afdeling Neurochirurgie, regelmatig in het nieuws in medische tijdschriften en bij internationale conferenties. Het team wordt versterkt door 2 Nederlandstalige neurochirurgen: Dr. Herbert Rooijakkers en Dr. Guus Koerts

Operaties waar vraag naar is bij buitenlandse patiënten

Patiënten uit het buitenland vertegenwoordigen een kwart van het aantal patiënten van de afdeling Neurochirurgie. De dienst is befaamd voor de behandeling van 4 belangrijke typen aandoeningen:

  • neurovasculaire ziekten (aneurysma's, cerebrovasculaire misvormingen, enz.);
  • maligne hersentumoren;
  • aandoeningen van de wervelkolom: degeneratieve aandoeningen zoals stenosen, discushernia-problematiek en werveltraumata;
  • neurologische ziektebeelden die chirurgisch behandeld kunnen worden met neuromodulatie: ziekte van Parkinson, epilepsie, ernstige obsessief-compulsieve stoornissen enz.

Innovatieve technieken

Indien mogelijk kiezen de neurochirurgen van Cliniques universitaires Saint-Luc voor minder invasieve chirurgische technieken. Professor Raftopoulos en zijn collega’s zijn pioniers in dit type chirurgie.

Sinds de jaren '90 biedt de afdeling Neurochirurgie van Cliniques universitaires Saint-Luc ook diepe hersenstimulatie (deep brain stimulation, DBS) aan. Deze techniek bestaat uit het plaatsen van een (of meer) elektroden in de hersenen, bijvoorbeeld om de symptomen van de ziekte van Parkinson te verminderen. Dit bij patiënten waarvoor medicatie niet meer effectief is. Een soortgelijke chirurgische techniek bestaat voor obsessief-compulsieve stoornissen.

Zeego© – een unieke robot!

Cliniques universitaires Saint-Luc is het enige ziekenhuis in België dat beschikt over twee Zeego©3D gerobotiseerde fluoroscopiemachines die het mogelijk maken om tijdens de ingreep de chirurgie te controleren met 3D-reconstructie zoals een CT-scan.

Dit verhoogt de nauwkeurigheidsgraad en verkort de duur van bepaalde ingrepen:

  • plaatsing van intracerebrale DBS-electroden;
  • plaatsing van osteosynthese-materiaal bij degeneratieve wervelkolomafwijkingen
  • behandeling van wervelfracturen;
  • verwijdering van tumoren en metastasen.

 

Meer informatie (voorlopig enkel in het Frans): www.saintluc.be en hier

ONZE SPECIALIST : PROFESSOR CHRISTIAN RAFTOPOULOS

Hoofd van de afdeling Neurochirurgie van de Cliniques universitaires Saint-Luc
Hoogleraar aan de Université catholique de Louvain (UCL)
Mede-hoofd van het centrum voor refractaire epilepsie van de Cliniques universitaires Saint-Luc

BEKIJK PROFIEL